Τρία ιστορικά γεγονότα που είχαν στοιχίσει στο άθλημα (Μέρος 1 από 2)…

Απόψε… ξεφυλλίζουμε τρεις παλιές σελίδες της ιστορίας του αθλήματος και ο λόγος, είναι επειδή και στις τρεις, θα βρούμε γεγονότα τα οποία είχαν στοιχίσει στο άθλημα…

Γεγονότα τα οποία μπορεί για τους παλιότερους να μην ήταν τόσο εμφανή τα “τραύματα” που είχαν αφήσει, ενώ να είναι και άγνωστα (ως εντελώς άγνωστα) για τους νεότερους…

Στο πρώτο μέρος της παρούσας ανάρτησης, θα παραθέσουμε τα δυο από τα τρία γεγονότα και στη συνέχεια, θα παρουσιάσουμε και το τρίτο.

Το… «ολοκαύτωμα» του Ολύμπια!

Ήταν ο τελικός Κυπέλλου του 1993, ανάμεσα στις δυο ομάδες, που είχαν διαδεχθεί τους Αχιλλέα και ΕΝΑΔ, στις θέσεις του…. ντουέτου των πρωταγωνιστών!

Οι ομάδες αυτές, ήταν οι ΑΠΟΕΛ και Πεζοπορικός.

Ασύλληπτης έκτασης, ήταν τα επεισόδια που έλαβαν χώρα το βράδυ εκείνο, που δεν απείχε και πολύ από τον χαρακτηρισμό περί «νύχτας του Αγίου Βαρθολομαίου»!

Λίγο έλειψε, ολάκερη η αίθουσα «Ολύμπια» να γινόταν παρανάλωμα του πυρός το βράδυ εκείνο…

Η τιμωρία που επέβαλε η δικαστική της ΚΟΚ;

Οκτώ ημερολογιακοί μήνες, για να αγωνίζονται χωρίς θεατές και οι δυο ομάδες, από την ημέρα έκδοσης της απόφασης.

Αποτέλεσμα: Οι μερίδες των θερμόαιμων οπαδών και των δυο ομάδων, τιμώρησαν το ίδιο το άθλημα (και τους υγιείς φιλάθλους).

Αρκετός κόσμος, μετά τα επεισόδια εκείνα, αλλά και την πολύμηνη τιμωρία που επακολούθησε, δεν ξαναπήγε στο γήπεδο…

Η αδράνεια του… Σαββατόβραδου!

Μετά την «έκρηξη του 1987» στην Ελλάδα, η δημοτικότητα του αθλήματος στον τόπο μας, είχε αυξηθεί κατακόρυφα.

Θέλαμε και εμείς, να βγάζαμε «Γκάληδες, Γιαννάκηδες και άλλα παιδιά» και η αλήθεια, είναι ότι ήμασταν σε καλό δρόμο, τουλάχιστον όσον αφορούσε την ποσότητα…

Δηλαδή του κόσμου που πήγαινε στα γήπεδα, στα οποία ως συνήθως, τα παιχνίδια ξεκινούσαν στις 19:00 του Σαββάτου.

Όμως η τότε διοίκηση της ΚΟΚ, άθελα της έβαλε… «φωτιά στα Σαββατόβραδα», λόγω της αδράνειας που επέδειξε, όταν η ΚΟΠ (Ομοσπονδία ποδοσφαίρου), μετέθεσε ως κύρια μέρα διεξαγωγής των δικών της αγώνων, από την Κυριακή, στα απογεύματα του Σαββάτου.

Πόσο εύκολο ήταν για έναν οικογενειάρχη της εποχής (της εποχής λέμε, επειδή τότε και οι οικογενειακοί θεσμοί ήταν πιο ιεροί), να πήγαινε και με το παιδί του ως συνήθως, να παρακολουθήσει έναν αγώνα ποδοσφαίρου και μετά να πάει να δει και έναν αγώνα καλαθόσφαιρας;

Η δε απογευματινή ώρα, ήταν πιο βολική για απουσία, παρά αυτήν μετά το σούρουπο…

Επομένως, εύρισκε… αιτία και η «κυβέρνηση» για να βλέπει μαζί με το σύζυγο το «Ευχάριστο Σαββατόβραδο» (με την Ειρήνη Χαραλαμπίδου) και μετά να ετοιμαστούν για έξοδο (Saturday night fever, ήταν ένα… διαχρονικό σουξέ της εποχής με τους Bee Gees)!

-Διότι αν η «κυβέρνηση», έθετε την άποψη, ότι «καλύτερα να λείπεις το απόγευμα, παρά το βράδυ», δεν θα μπορούσες και να απαντήσεις και πειστικά (λες και σε άλλα, θα μπορούσες)!

Επομένως, ποιος «πλήρωσε τη νύφη»;

Μετά και από αυτό και άλλος κόσμος δεν ξαναπήγε στο γήπεδο…

*Όπως προαναφέραμε, αργότερα απόψε, θα αναρτήσουμε και την 3η αιτία, αλλά και τον επίλογο μας… 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ