Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ εμπλεκομένων για τη βία-«Ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του»

Ολοκληρώθηκε η ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, υπό την αρμόδια υπουργό, Άννα Προκοπίου, στον απόηχο των θλιβερών επεισοδίων που σημειώθηκαν την περασμένη Κυριακή στο στάδιο «Τάσος Παπαδόπουλος –Ελευθέρια», στη Λευκωσία, με αποτέλεσμα την κατάληξη σε Μνημόνιο Συναντίληψης.

Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν ο Αρχηγός της Αστυνομίας, οι Πρόεδροι του ΚΟΑ, της ΚΟΠ και της ΚΟΚ, καθώς και εκπρόσωποι της Αρχής Αδειοδότησης Σταδίων, του ΠΑΣΠ και ο Διευθυντής του ΓΣΠ.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, η Υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι είχαμε μια πολύ παραγωγική συνάντηση μαζί με όλους τους εμπλεκόμεους φορείς, όσον αφορά τη διεξαγωγή αθλητικών αγώνων. Ήταν μια επιτακτική ανάγκη να ανοίξει αυτός ο διάλογος, μετά τα λυπηρά επεισόδια της Κυριακής, αλλά το σημαντικό είναι να καταλήξουμε σε συγκεκριμένο σχέδιο δράσης. Τα λόγια είναι εύκολα, οι πράξεις είναι δύσκολες, υπέδειξε. Για την αποτελεσματική πάταξη της βίας στα γήπεδα πρέπει να συνεργαστούν όλες οι πλευρές, είτε πρόκειται για την Αρχή Αδειοδότησης Σταδίων, είτε τους ποδοσφαιριστές και τις ομοσπονδίες, είτε την ίδια την Αστυνομία, η οποία, όπως είπε, καλείται να αναλάβει την αστυνόμευση και την ασφάλεια της διεξαγωγής των αγώνων.

Έχουμε καταλήξει κάπου συγκεκριμένα, ανακοίνωσε. Όλοι οι φορείς έχουν συμφωνήσει να υπάρξει ένα Μνημόνιο Συναντίληψης, που θα είναι δεσμευτικό για όλες τις πλευρές, με πολύ συγκεκριμένα μέρα δράσης. Θα γίνει σχέδιο δράσης με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και καταμερισμό ευθυνών καιο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του. Διευκρίνισε ότι ο κάθε φορέας θα έχει συγκεκριμένες ευθύνες που έχει αναλάβει να υλοποιήσει. Οι προτάσεις προήλθαν κυρίως από τους ίδιους. Το πιο σημαντικό είναι ότι έχουμε βάλει χρονοδιαγράμματα.

Δεν υπάρχει καμία ένσταση για τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η Κυβέρνηση. Θα έχουμε τη βοήθεια όλων των εμπλεκομένων φορέων όσον αφορά και τη νομοθετική ρύθμιση για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με τα μεσοπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα μέσα, υπογράμμισε η κ. Προκοπίου. Η αμεσότητα αφορά κυρίως τις δράσεις της Αστυνομίας. Συμπλέει και με τη φιλοσοφία του Υπουργείου, που είναι να μην υπάρξουν ξανά επεισόδια. Είμαι σίγουρη ότι το επιχειρησιακό πλάνο της Αστυνομίας θα καταφέρει να είναι αποτελεσματικό στους επόμενους αγώνες.

Υπήρχαν έντονες απόψεις, κάποια σημεια που ήταν διιστάμενες, αλλά η φιλοσοφία είναι λίγα λόγια, πολλά έργα και παρακολούθηση σε αυστηρά χρονοδιαγράμματα.

Ερωτηθείσα για τις αντιδράσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων των αστυνομικών, η κ. Προκοπίου ανέφερε ότι δεν θα προβεί σε συμπεράσματα πριν από την ολοκλήρωση της διοικητικής έρευνας. Το συνδικαλιστικό όργανο που είναι το Σώμα Αστυνομίας Κύπρου το έχουμε δει από την πρώτη μέρα, έχουν ζητήσει συνάντηση και η ΑΣΔΥΚ και η Ισότητα, τους οποίους θα δούμε επίσης σήμερα. Είμαστε ανοιχτοί στις εισηγήσεις, στις προτάσεις και μας έχουν σταλεί και γραπτώς και μας έχουν πάρει τηλέφωνο άνθρωποι που έχουν εμπειρία. Όσοι φορείς ήθελαν να εμπλακούν, τους δώσαμε την ευκαιρία. Δεν μπορούμε να αγνοούμε κάποιον που θέλει να συνεισφέρει.

Σε ερώτηση αν το μεγαλύτερο βάρος ευθύνης πέφτει στην Αστυνομία ή τις ίδιες της ομάδες, η κ. Κουκκίδη απάντησε πως τις ευθύνες μοιράζονται όλοι οι φορείς, με την Αστυνομία να έχει λάβει ήδη πολύ αυστηρά και συγκεκριμένα μέτρα, προσθέτοντας ότι δεν μπορούμε να βασιζόμαστε μόνο στην καταστολή των επεισοδίων με αυστηρότερη αστυνόμευση και πως όλοι έχουν τον δικό τους ρόλο, είτε είναι το Υπουργείο Δικαιοσύνης με την προώθηση συγκεκριμένων νομοθετημάτων, είτε οι ομοσπονδίες με την άσκηση πίεσης στα σωματεία για να αναλάβουν τις ευθύνες τους, είτε η Αρχή Αδειοδότησης Σταδίων.

Από πλευράς του, ο Αρχηγός Αστυνομίας, ανέφερε ότι η έρευνα του υπαρχηγού βρίσκεται σε τελικό στάδιο και θα είναι έτοιμη μέχρι την Τετάρτη. Είναι καλύτερα να περιμένουμε, παρά να προβούμε σε οποιαδήποτε δήλωση, πρόσθεσε. Ερωτηθείς για την αντιοχλαγωγική ομάδα, ο Στέλιος Παπαθεοδώρου ανέφερε πως η Αστυνομία είναι ευέλικτοι στη δημιουργία των ομάδων αυτών.

Έστειλα ήδη στη ΜΜΑΔ επιστολή για να ετοιμάσουν μια μικρή μελέτη σχετικά με το θέμα, για να δούμε και πώς το διαχειρίζονται στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται γιατί δεν είνα σημερινή σκέψη αυτή, ήταν μια σκέψη που έγινε και παλιά μελέτη για συγκρότηση αντιοχλαγωγικής στη Λευκωσία, που λόγω της στελέχως της Αστυνομίας δεν έγινε κατορθωτό, είπε ο Αρχηγός της Αστυνομίας. Με τις 715 κενές θέσεις και άλλες 50 που θα έχουμε, κάνουμε αγώνα δρόμου για να προσλάβουμε, να εκπαιδεύσουμε και να βγουν έξω. Στο μυαλό μου έχω μόνιμες αλλά και εφεδρικές αντιοχλαγωγικές ομάδες, για να είμαστε πιο εκπαιδευμένοι. Αντιοχλαγωγικές ομάδες υπάρχουν, που δεν έχουν ως πρωτεύοντα ρόλο τους αυτό το θέμα, το σκεπτικό είναι να γίνει κατορθωτό να δημιουργηθούν ομάδες που θα έχουν αποκλειστικό καθήκον αυτό, θα εκπαιδεύονται συνεχώς και θα μένουν απερίσπαστοι σε αυτό το καθήκον, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν γνώριζε το επιχειρησιακό πλάνο της Κυριακής και αν αναλαμβάνει ευθύνη, ο Στέλιος Παπαθεοδώρου ανέφερε πως το αρχικό πλάνο βεβαίως το γνώριζε αλλά μεσολάβησαν κάποιες άλλες πληροφορίες. Καλύτερα να τα δείξει η έρευνα, είπε ο Αρχηγός.

Σε σχέση με τον ντόρο που γίνεται στα social media για το τροχαίο του 2012, ο κ. Παπαθεοδώρου είπε ότι εμείς αναμένουμε να έρθει οποιοσδήποτε γνωρίζει οτιδήποτε, είτε για το όχημα είτε για τον εμπλεκόμενο οδηγό, να έρθει να δώσει πληροορίες ή σε εμάς ή στην Τροχαια Λεμεσού και βεβαίως θα το διερευνήσουμε. Μακάρι να έρθουν πληροφορίες, πρόσθεσε. Θεωρώ ότι έγιναν οι απαραίτητες έρευνες και αυτό έχει καταδειχθεί από τη θανατική ανάκριση, σημείωσε περαιτέρω.

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές στον Τύπο σχετικά με μεταφορά στη ζώνη ασφαλείας του αεροδρομίου Λάρνακας ομοιώματος βόμβας και μαχαιριών από αστυνομικούς που παρίσταναν τους επιβάτες, ο Αρχηγός της Αστυνομίας είπε πως πρόκειται για θέματα ασφάλειας τα οποία δεν δημοσιοποιούνται, συμπληρώνοντας πως ελήφθησαν διορθωτικά μέτρα με βάση και σχετικό ευρωπαϊκό πρωτόκολλο το οποίο ακολουθεί η Πολιτική Αεροπορία. «Είναι θεμιτό να γίνονται δοκιμές για την ασφάλεια των αεροδρομίων μας», σημείωσε σχετικά.

Σε ερώτηση τέλος για αναφορές των συντεχνιών των αστυνομικών για πεπαλαιωμένο εξοπλισμό και ληγμένες αντιπυρικές στολές, ο κ. Παπαθεοδώρου είπε πως γίνονται συνεχείς προσπάθειες αντικατάστασης των εξοπλισμών και κάθε συμμετέχων σε αντιοχλαγωγική διμοιρία έχει τον δικό του, ατομικό εξοπλισμό. Συμπλήρωσε πως πρόσφατα παραδόθηκε ο εξοπλισμός που ζητήθηκε από τη ΜΜΑΔ και τις επαρχίες που διατηρούν αντιοχλαγωγικές ομάδες, προσθέτοντας πως υπάρχουν αποθέματα εξοπλισμού για να καλύψουν ανάγκες όπου χρειαστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ